Sinds 2012 bouwt het Spelebos aan een zeer bijzonder spoorwegmuseum van maar liefst 500 m2 waar je de mooiste modelbouwbanen van de Benelux kunt vinden!

Dit spoorwegmuseum is nog in aanbouw, maar zeker de moeite waard om alvast even te gaan kijken tijdens de KerstFair!

Deze baan wordt gebouwd door de Eindhovense Modelbouw Vereniging (EMV) in opdracht van het speelgoedmuseum.
De EMV is een van de oudste modelbouw verenigingen van Nederland, opgericht in 1937. Opgebouwd uit de vrijetijdsbesteding van Philips is de vereniging tijdens de oorlog uitgegroeid tot vrijhaven van (technische) hobbyisten in de regio Eindhoven.
Na de oorlog is dit alleen maar verder uitgebreid met meer kennis vanuit de technische bedrijven in de regio.

Na de nodige omzwervingen in Eindhoven zijn we rond 2008 terecht gekomen op de huidige locatie. Eerst zijn de nodige onderzoeken gedaan welke technieken we moesten gebruiken, waarna in 2012 bij het 75 jarig jubileum de baan officieel geopend werd. Sindsdien is er qua technieken in de modelbouw het een en ander veranderd. Een verandering die ook voor de goede kijker op de baan te zien is.

Zoekt u maar naar de technieken! Zo zijn er geheel met de hand gebouwde, uit hout en karton met de laser gesneden en 3d-geprinte gebouwen te vinden op de baan. Hetzelfde met de aansturing van de baan. Naast de te koop zijnde producten is het nodige in huis gemaakt, het voordeel van de basis van de vereniging.
Door deze basis zijn er op de baan unieke zaken te zien binnen de (modelbouw)wereld. Zo is er op schaal nergens een rijdende auto te zien die via een veerpont wordt overgezet. Naast deze technieken onder de tafels en de gebouwen worden ook steeds meer de rijdende modellen zelf gebouwen en/of aangepast.

Locatie KerstFair:

Sonseweg 39
5681 BH BEST